Ako sa starať o mobil počas tepla

blog_12_1

Ako sa starať o mobil počas teplých letných dní 

4 tipy, ako zaobchádzať s mobilom cez leto

Blíži sa leto a s ním aj vysoké teploty. Tie môžu byť príjemné, ak si chcete užiť dovolenku alebo sa opáliť, no rozhodne neprospievajú vášmu telefónu a inej elektronike. Príliš veľké teplo môže spôsobiť poškodenie batérie, obmedzenie výkonu a celkové prehriatie smartfónu. Poradíme vám, ako chrániť mobil pred horúčavou a vysokými teplotami. 

1. Chráňte mobil pred priamym slnečným žiarením

Mobilný telefón vystavený priamemu slnku sa môže rýchlo prehriať. Preto sa ho snažte chrániť a rozhodne ho nenechávajte v rozohriatom aute alebo na pláži či kúpalisku. Vyhnite sa tiež kladeniu telefónu na rozpálenú palubnú dosku alebo iné horúce povrchy. Teploty na týchto miestach môžu dosiahnuť viac ako 40 či 50 °C, čo môže spôsobiť nenávratné poškodenie mobilu. 

2. Vyhnite sa nabíjaniu počas tepla

Počas nabíjania sa zvyšuje aj teplota batérie. Ak by ste svoj mobil nabíjali vo vysokých teplotách alebo na priamom slnku, ľahko by mohlo dôjsť k jeho prehriatiu. Pozor aj na nabíjanie v aute počas používania navigácie. Ak na telefón svieti slnko, radšej ho príliš dlho nenabíjajte a doprajte mu častejší oddych v tieni. V prípade potreby aspoň použite držiak na mobil do ventilačnej mriežky, aby na zariadenie prúdil chladnejší vzduch. 

3. Používajte správne príslušenstvo na mobil 

Ako sme už spomínali, držiak na mobil do auta môže vyriešiť vaše problémy počas cestovania. Pri klasickom nabíjaní uprednostnite originálne nabíjačky na mobil, ktoré spĺňajú všetky bezpečnostné štandardy. Vyhnite sa lacným nabíjačkám, ktoré by mohli spôsobiť viac škody. Ak máte v miestnosti príliš teplo, radšej nepoužívajte rýchlonabíjačku. Tá by mohla batériu a telefón príliš rýchlo zohrievať. 

Aj keď je ochrana mobilu veľmi dôležitá, pri vysokých teplotách aspoň občas skladajte dole svoje ochranné puzdrá a kryty na mobil. Tie totiž môžu spôsobovať viac tepla.

4. Obmedzte používanie telefónu

Ak chcete ochrániť svoj mobil pred horúčavou, dbajte aj na to, aby ste ho príliš nenamáhali. To znamená, že by ste ho nemali zbytočne zohrievať hraním hier alebo používaním náročnejších aplikácií. Môžete si tiež vypnúť GPS, mobilné dáta, znížiť jas alebo si nastaviť režim šetrenia batérie. Sledujte stav a teplotu batérie, a v prípade potreby zmenšite zaťaženie zariadenia ešte viac. 

Ako schladiť prehriaty mobil

Optimálna prevádzková teplota smartfónu je približne medzi 25 až 35 °C. Vyššie teploty môžu spôsobiť degradáciu batérie a poškodenie telefónu. Ak máte aj napriek vyššie uvedeným tipom prehriaty telefón, v prvom rade nepanikárte. Čo najskôr ho vypnite, vyberte ho z obalu, v prípade nabíjania odpojte nabíjačku a nechajte ho na chladnejšom mieste. Ideálne s prúdením studeného vzduchu. 

V žiadnom prípade nevkladajte prehriaty mobil do chladničky alebo mrazničky, pretože vlhkosť by mohla spôsobiť ešte väčšie škody. Keď telefón vychladne, môžete ho opäť zapnúť a používať. 

Ak hľadáte príslušenstvo na mobil, ktoré by vaše zariadenie ochránilo pred vysokými teplotami, na našom e-shope nájdete všetko, čo potrebujete. V prípade, že by ste ochranu podcenili a váš mobil by sa pokazil, ponúkame aj náhradné diely a batérie, prípadne servis telefónov. Kedykoľvek sa na nás môžete obrátiť.